WebP este un format apărut în 2010, lansat de către Google care oferă comprimarea nemaiîntâlnită imaginilor de pe web. Similar din punct de vedere al calității cu mult mai popularul JPG, acest format generează imagini mai mici cu până la 70%, fără pierderi semnificative la calitatea imaginilor.

Din păcate acest format nu a fost adoptat până recent de către toate browserele și din acest motiv a întârziat mult necesitatea de implementare.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale site-urilor este viteza de încărcare iar un site care oferă imaginile în acest format se va încarca semnificativ mai repede comparativ cu alte site-uri.

Studiile arată că cei mai mulți vizitatori părăsesc site-ul în primele secunde dacă timpul de încărcare este prea mare.

Dezavantajul formatului WebP

1. Deoarece trebuie păstrate imaginile și în formatul vechi și cel nou pentru a asigura compatibilitatea site-ului cu toate browserele, se utilizează mai mult spațiu de găzduire.

Avantajele formatului WebP

1. Timp de compresie redus

Pe lângă importanța pe care o are dimensiunea pozei, este crucial ca încărcarea site-ului să fie cât mai rapidă. În acest sens, formatul creat de Google depășește timpii de încărcare a altor formate de imagini.

2. Încărcare rapidă pe dispozitive mobile

Site-urile care folosesc tehnologia WebP se încarcă mult mai rapid pe dispozitivele mobile și ajută la economisirea traficului de date.

3. Optimizare SEO

Google încearcă să îmbunătățească experiența utilizatorilor și ține cont de cât de repede se încarcă un site. Utilizarea formatului WebP va contribui la reducerea vitezei de încărcare și prin urmare la poziționarea în motoarele de căutare.

4. Site-uri mai frumoase care arată mai bine

Site-urile cu imagini sau galerii mari sunt impozante și arată bine, dar au și neajunsuri datorită pozelor mari ce trebuie descărcate pentru a asigura efectul vizual. Formatul mai compact permite utilizarea imaginilor având dimensiuni extinse care ocupă mai puțin spațiu și nu încetinește pagina.

Comparație poze in format JPG și WebP:

format WebP, compresare imagine
Comparație format JPG vs. WebP

Un beneficiu în plus pentru clienții noștri

Recent am reușit să implementăm și noi această tehnologie la magazinele virtuale realizate pe platforma noastră Business Online Control Panel cât și la pozele afișate în cadrul ERP-ului la listele cu produse și catalog. Suntem foarte încântați să putem oferi acest serviciu clienților noștri; și pentru că o considerăm o funcționalitate de bază a unui site, o oferim gratuit.

Vrei să îți îmbunătățești viteza de încărcare a site-ului?

Cere mai multe detalii sau o ofertă de preț pentru realizarea unui magazin virtual.

Tehnologia WebP aplicată în site-urile realizate de noi

Un exemplu concret

Putem analiza prin Google PageSpeedInsights un site de pe platforma noastra:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=https%3A%2F%2Fwww.loriand.ro%2F&tab=desktop

Rezultate viteza fara imagini WebP:

viteza site fara webp

Rezultate viteza cu imagini WebP:

viteza site cu webp
Please follow and like us:
Ofertă specială Cyber Monday

AI ÎNTREBĂRI?